Çocuklarla Evde Yapılacak Etkinlik Önerileri

Çocuklar için en keyifli evde yapılacak etkinlik önerileri


Anne ve babalar için çocuklarıyla evde geçirdikleri zaman dilimi kısıtlı olması bakımından oldukça değerlidir. Özellikle çalışan ebeveynlere sahip çocuklar anne babalarıyla vakit geçirebilmek için dakikaları sayarlar. Bu yüzden çocuklarla evde yapılacak etkinlikler ve aktiviteler için zamanınızı daha verimli kılacak ve ailenizle birlikte kaliteli vakit geçirmenizi sağlayacaktır.

Rutin zamanların dışında son aylarda hayatımızı boğucu bir etki ile saran Covid-19 salgını yüzünden evlerimizde hiç olmadığı kadar vakit geçirir olduk. Ancak bu bol zamanı nasıl değerlendireceğimizi bilmediğimizde evlerimizde geçirdiğimiz zaman hayli sıkıcı olmaya başladı. Anne, baba ve çocukların evlerde stresten uzak, huzurlu vakit geçirmelerini sağlayacak çeşitli aktiviteler vardır. Eğlenceli oyunlar ve aktivitelerle hem evdeki zamanınızı kaliteli hale getirebilir hem de çocuklarınızın bilişsel ve bedensel gelişimini destekleyebilirsiniz.

Çocuklarınızla Evde Keyifle Yapabileceğiniz Aktiviteler

-          Çocuklarınızla birlikte evdeki oyuncakları temizleyip, düzenleyip, ayırabilirsiniz.

-          Kıyafetleri düzenleyebilir, renklerine göre sınıflandırabilirsiniz.

-          Çocuklarınıza el yıkama alışkanlığı kazandırmak için el yıkamayı teşvik eden oyunlar oynayabilirsiniz.

-          Evde ailecek spor yapabilirsiniz. Çocuklarınıza uygun spor faaliyetlerine internet üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

-          Çocuklarınızın yaş gruplarına uygun kitap ve dergi okuyabilirsiniz. Yine internet üzerinden ücretsiz olarak pek çok kitap ve dergiye ulaşabilirsiniz.

-          Çocuklarınıza masal anlatabilir, hikaye devam ettirme oyunu oynayabilirsiniz.

-          Birbirinden farklı kutu oyunları ile eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

-          Dijital oyunlar ile zamanınızı keyifli hale getirebilirsiniz.

-          Farklı materyaller kullanarak resim, maske vb. yapabilirsiniz.

-          Çocuklarınız ile birlikte yemek pişirebilirsiniz.

Evde Çocuklarınız İle Birlikte Oynayabileceğiniz Oyunlar

Evde oynanan bazı oyunlarda sadece çocuklar değil, anne-babalar da çok keyifli zamanlar geçirebilir. Her oyun olmasa da hepimizin bildiği kimi oyunlar, yetişkinleri çocukluğuna döndürebilecek kadar eğlenceli. Haydi, o oyunlara birlikte göz atalım 👇

Sessiz Sinema

Sessiz sinema tüm ailenin keyifle oynayabileceği en keyifli oyunlar arasındadır. Birbiri ile eşit iki grup oluşturmalısınız. İlk grup bir film adı belirlemeli ve diğer gruptan birine diğerlerinin duyamayacağı şekilde söylenmelidir. O oyuncu kendi grubundakilere bu filmi konuşmadan el kol hareketleri ve mimikleri ile anlatmalıdır. Grup üyelerinin tahmin ettiği kelime, anlatılmak istenen kelimeye yakın ise iki işaret parmağını birbirine paralel olacak şekilde sürtebilir.  Kendisine verilen süre içerisinde filmi anlatmayı başaran kişinin grubu bir puan almaktadır. Oyun böylece istenildiği süre boyunca devam eder.

Sessiz sinema için film önerileri;

-          Açlık Oyunları

-          Bay Evet

-          Harry Potter

-         Maskeli Beşler

Saklambaç

Çocuklarla evde oynanabilecek ve asla eskimeyen çocuk oyunları arasında saklambacın yeri ayrıdır. Özellikle küçük çocuklarla oynanırken birbirinden komik görüntülerin ortaya çıktığı saklambaç oyunu tüm ailenin keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır.

Dijital Oyunlar

Çocukların yapıları gereği çabuk sıkıldıklarını biliyoruz. Sıkıldıkları zaman ise bilgisayar, tablet ya da telefona doğru ince ince ilerlerdiklerine de aşinayız. Peki onlara teknolojiyi yasaklayacak mıyız? Asla! Teknolojinin faydalı yönlerini alıp, zararlı yönlerinden çocuklarımızı koruyarak en doğru adımı atabiliriz. Bu noktada birçok öğretmen ve veli;  5,5 milyondan fazla çocuğun kullandığı eğitsel zeka oyunu MentalUP’ı öneriyor. 

Körebe

Evde oynanabilecek oyunlar arasında klasikler arasına girmiş olan bir diğer oyun da elbette körebedir. Ancak çocuklarınızın gözleri bağlı iken etraftaki eşyalardan yaralanmalarını önlemek için özellikle sivri uçlu eşyaları kaldırabilirsiniz. Daha sonra aranızdan seçeceğiniz ebenin gözlerini sıkmadan ama etrafı göremeyeceği şekilde bağlayın. Sonrası ise dilediğiniz kadar eğlenebilirsiniz. Eğer evinizin bahçesi varsa körebe daha da keyifli hale gelecektir. 


körebe çocuk oyunu
körebe çocuk oyunu

Çarşaftan ya da Yastıktan Ev Kurmak

Evdeki çarşafları ya da yastıkları kullanarak çocuklarınızın içerisinde gizli dünyalar keşfedebileceği alanlar yaratabilirsiniz. Çarşaftan ve yastıktan ev yaparken çocuklarınızın hayal dünyaları size yol gösterecektir. Çarşaftan evinizi kurduktan sonra çocuklarınız tarafından size ikram edilen çay ve kekin tadını çıkarabilirsiniz.

Evde Çocuklarınız İle İzleyebileceğiniz Animasyonlar

Günümüzde animasyonlar, çocuklar için oldukça keyifli aktiviteler arasındadır. Birçok seçeneği ile çocuklarınızla birlikte izleyeceğiniz animasyonlar vazgeçilmeziniz olacak. İşte keyifle izleyebileceğiniz animasyon ve animeler.

  1. Kayıp Balık Nemo
  2. Wall-e
  3. Buz Devri
  4. Madagaskar
  5. Neşeli Ayaklar
  6. 6 Süper Kahraman
  7. Yürüyen Şato
  8. Küçük Cadı Kiki
  9. Küçük Deniz Kızı; Ponyo
  10. Komşum Totoro

You Might Also Like

7 yorum

  1. Öneriler iyiymiş..İyi bayramlar..😊

    YanıtlaSil
  2. Hepsi olmasa da bir çoğunu yapıyoruz eksikleri de tamamlayacağız teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. Bir oyunsever olarak bu tür etkinlikleri yakından takip etmeye çalışıyorum. Özellikle de mentalup etkinliklerini. Size de bu paylaşım için ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :) Memnun kalmanıza çok sevindim.

      Sil

Yorum attığınız için teşekkür ederim